Tue. Oct 3rd, 2023
električni kamin

Električni kamini su unazad nekoliko godina postali jako popularni zbog praktičnosti koju donose. Starinski ugođaj pucketanja vatre u prostoriji koja je jednako zagrijana u svakom kutku, bez dodatnog nereda koji stvaraju piljevina i drva kod klasičnih kamina. Ekonomični su, lako dostupni i dolaze u svim oblicima i vrstama. Zato su ukrasni električni kamini najčešći izbor kod uređenja novonastalih kuća i stanova. Najjednostavnije modele je potrebno samo uključiti u struju i ugođaj već počinje. Za takvo nešto nema potrebe za intervencije po kući.

električni kamin

Električni kamini koji se mogu montirati na zid zahtijevaju nešto više napora sa sitnim radovima po kući. Postoje i ugradbeni električni kamini koje možete smjestiti gdje god želite, samo što će zahtijevati dodatne radove i napor, no efekt će biti fenomenalan. U nastavku teksta donosimo odgovor na pitanje kako ugraditi električni kamin.

Ukrasni električni kamini

Zbog efekta koji imaju na prostoriju, lagano osvjetljenje koje postiže umjetna vatra i ugodna toplina koja ne suši zrak, električni kamini se mogu namjestiti kao ukras ili slika, koja zaokružuje prostor. Ukrasni efekt je najlakše postići električnim kaminom koji se može montirati na zid. Oni dolaze u svim veličinama i oblicima a postavljeni na zid mogu djelovati kao umjetnina. Jednostavno ih je montirati baš kao i televizore koji se mogu montirati na zid.

Prije nego se odlučite na ovaj korak, dobro proučite upute. Izmjerite potrebne dimenzije na zidu gdje ga želite smjestiti i neka bušenje počne. Koliko god bio jednostavan pothvat, trebat će vam dodatna pomoć za podignuti ga i montirati na nosače. Imajte na umu da je potrebno imati utičnicu u blizini kamina.

Ugradbeni električni kamini

Električni kamini za koje će biti potrebno izgraditi prostor na kojem ćete ga smjestiti i oni koji zahtijevaju najviše napora su ugradbeni. Osim što zahtijevaju precizno predodređen prostor, potrebno je znati kako ugraditi električni kamin ove vrste. Kad je u pitanju mini verzija ugradbenog kamina, isti možete smjestiti u ormar odgovarajućih dimenzija. Kad su u pitanju veliki ugradbeni kamini na struju, pogotovo kod onih panoramskih dimenzija, tu će dobro doći pomoć profesionalaca s iskustvom jer ima nekoliko detalja koje nikako ne smijete zanemariti.

električni kamin

Također trebamo uzeti u obzir hoće li kamin služiti samo kao ukras ili će se koristiti i za grijanje. U ovom slučaju treba znati kako ugraditi električni kamin koji ima više funkcija. Ugradbeni električni kamini se mogu i montirati na zid, no to je investicija koju ne bismo preporučili. Zbog posebnih karakteristika, ugradbeni električni kamini će donijeti i najbolje rezultate, ali će također biti skuplji. Ako ga planirate jednostavno montirati na zid, preporučamo da se opredijelite za jeftiniju opciju.

Ugradbeni električni ormar po mjeri

Najbolja opcija u slučaju novogradnje je električni kamin po mjeri. Isti se može ugraditi u zid i napraviti po specifičnoj zamisli arhitekta. To ga čini jedinstvenim a prostor bez njega prazan. Pri izgradnji modernih kuća, električni kamin se najčešće ugrađuje u prostoriji predviđenoj za druženje, zbog toplog ugođaja koji pruža i lagane svjetlosti kojom upravlja umjetni plamen. Odličan su izbor i za stanove manje površine, jer ne zahtijevaju previše prostora a mogu se uklopiti u svaki tip uređenja interijera, moderan i rustikalan. Na neprimjetan način podiže atmosferu i ima smirujući učinak, pa se ugradbeni električni kamini koriste i u poslovnim uredima i prostorijama za sastanke. Odabirom električnog kamina i za uređenje vašeg doma, nećete pogriješiti. Lako ih je održavati a što se tiče potrošnje električne struje, ne troše puno više od običnih električnih grijalica.