Fri. May 24th, 2024
perut

Pošast koja pogađa više od 60% stanovništva, neovisno o godinama i životnim navikama je uporna i neugledna perut u kosi. Dan danas postoje teorije koje kažu kako ukloniti perut nije moguće, zbog povezanosti ovog stanja s hormonalnim poremećajima.

Preparati protiv peruti koji su dostupni na tržištu su nerijetko agresivni zbog kemijskog sastava i ne garantiraju dugoročne rezultate. Stručnjaci zato preporučuju naizmjence koristiti nekoliko različitih šampona protiv peruti, kako se tjeme ne bi naviklo na prejake tretmane.

Zbog čega nastaje i kako se riješiti peruti zauvijek, i to prirodnim putem, donosimo u nastavku teksta.

 

Što je perut i kako nastaje?

perut

Perut se javlja u pubertetu, zbog čega se smatra da je povezana s prirodnim razvijanjem organizma. Njezin glavni uzročnik je gljivica Malassezia, koja može dovesti do ozbiljnog oštećenja kože na tjemenu i suhoće kože.

Osim gljivičnog oboljenja vlasišta, perut može nastati i zbog:

  • osjetljivosti na proizvode za kosu
  • seboroičnog dermatitisa
  • neredovitog pranja i češljanja kose
  • stresa i možebitnih drugih mentalnih poteškoća (anksioznost)

Seboroični dermatitis nije usko vezan za vlasište. To je ljuskavo stanje kože, praćeno crvenilom i bijelim ljuskastim tragovima a javlja se na koži iza ušiju, između prstiju, oko nosa, brade i vlasišta. Ako je perut uzrokovana ovim kožnim oboljenjem, onda bi liječenje trebalo biti usmjereno na seboroični dermatitis.

Neredovito pranje i češljanje kose može rezultirati povećanim obujmom ljuskica na kosi i tjemenu. Raščešljavanje ujutro i navečer prije spavanja će pomoći regulirati sebum koji nastaje kod korijena kose ili folikule.

Za sve one koji misle kako ukloniti perut u potpunosti nije moguće ostvariti, donosimo prirodne preparate koji će pomoći, ne samo ukloniti perut, nego i kod zdravog izgleda kose i vlasišta.

 

Kako se riješiti peruti zauvijek prirodnim putem?

savršena kosa

Ukoliko perut nije uzrokovana hormonalnim promjenama ili gljivičnim oboljenjem kože, itekako se možemo riješiti peruti jednom i zauvijek.

Promjena šampona neće donijeti vidljive rezultate odmah. Poznata je činjenica da pri svakoj promjeni takve vrste, tijelu treba barem mjesec dana kako bi se prilagodilo. Zato odgovor na pitanje kako ukloniti perut nije jednostavan.

No, postoje prirodni pripravci koji će pomoći, dostupni na policama svake trgovine mješovite robe.

Maska za kosu od kokosovog uljase često koristi u borbi protiv peruti zbog toga što hidratizira kožu i sprečava njeno isušivanje. Smatra se da je više učinkovito od mineralnih ulja koja se koriste u liječenju ekcema, još jednog uzročnika peruti.

Rezultati istraživanja na temu ‘kako ukloniti perut’, pri čemu su uspoređeni utjecaji kokosovog i mineralnog ulja u borbi protiv peruti, su pokazali da se u roku od 8 tjedana perut smanjila za 68% uz kokosovo ulje, te samo 38% kod skupine koja je koristila mineralna ulja.

eterično ulje čajevca

Eterično ulje čajevca – je inače poznati borac protiv gljivica, koji ima moćna protuupalna svojstva. Koristi se kod priprema prirodnih vaginaleta u borbi protiv gljivice Candida Albicans, te za sve druge kožne bolesti – od akni do psorijaze.

Jabučni ocat – vraća ravnotežu pH kože i pomaže očistiti mrtve stanice s površine kože. Njegov sastav pomaže spriječiti razvoj gljivica, te se smatra odličnim preparatom za borbu protiv peruti. Možete ga dodati u šampon koji redovito koristite, ne više od nekoliko kapi, ili u kombinaciji s esencijalnim uljima.