Thu. May 23rd, 2024
hladnjak

Odabir hladnjaka za Vaš životni prostor, kao i kod odabire većine aparata danas, može biti težak posao. S obzirom koliko različitih hladnjaka postoji na današnjem tržištu, s nebrojeno puno različitih funkcija i dodataka, želimo izabrati hladnjak koji će služiti svrsi dugi niz godina a da se pritom ne ističe posebno izgledom.

Najčešći izbor su veliki ugradbeni hladnjaci i to zbog nekoliko razloga. Za razliku od samostojećih hladnjaka, ugradbeni se uklapaju savršeno u svaki kuhinjski prostor jer je kuhinja dizajnirana na taj način. Jednako je s perilicom suđa i ostalim kuhinjskim elementima.

Kad su u pitanju najveći ugradbeni hladnjak dolazi u nekoliko verzija, te se može kombinirati na razne načine, ovisno o potrebama kućanstva.

Tako možete birati ugradbeni hladnjak sa ili bez zamrzivača, držača za boce, samostalnom proizvodnjom leda i čak opcijom spajanja na Internet putem wifi.

Svaki hladnjak, samostalni i ugradbeni, nosi svoje prednosti i mane, na što smo se osvrnuli u nastavku teksta.

 

Samostojeći ili ugradbeni hladnjak

Najveća prednost ugradbenog hladnjaka je ta što je dizajniran u sklopu kuhinje.

hladnjak

Kad je u pitanju samostojeći hladnjak, lako možemo previdjeti potrebne mjere, zbog čega bi hladnjak mogao biti ružan dodatak interijeru, što ne umanjuje njegovu funkcionalnost.

Samostojeći hladnjaci se lakše održavaju i servisiraju, jer ih se može jednostavno izdvojiti iz ostatka kuhinje. Dodatno su popularni jer ih se može uključiti gdje god postoji utičnica. Kod samostojećih hladnjaka je jako važno znati točne potrebne dimenzije, no treba uzeti u obzir i na broj članova u kućanstvu. Ukoliko se radi o kućanstvu s više od 3 člana, savjetujemo da pogledate opciju kombinirani hladnjak.

Kombinirani hladnjaci također dolaze u nekoliko različitih verzija, a smatraju se najboljim izborom u obiteljskom kućanstvu zbog čestog otvaranja vrata. Oni isto mogu biti samostojeći ili ugradbeni.

Najveći ugradbeni hladnjak, sa ili bez zamrzivača nude dosta prostora za rashlađenu hranu i pića. Također postoji i manja verzija, poznatija pod nazivom podpultni ugradbeni hladnjak, koji se postavlja ispod radne ploče u kuhinji. Podpultni ugradbeni hladnjak je idealno rješenje za uređenje manjeg životnog prostora poput vikendice ili kuće za odmor.

 

Veliki ugradbeni hladnjaci

Veliki ugradbeni hladnjaci

Za veće životne prostore, odnosno veće kuhinje, izbor ugradbenog hladnjaka najviše ovisi o poželjnim karakteristikama. Kupovina hladnjaka je dugoročna investicija, nije nešto što obavljate redovito ili često, zato je važno dobro se pripremiti prije konačnog izbora.

Ugradbeni hladnjak sa zamrzivačem – nije nužno i najveći ugradbeni hladnjak. Ako imate prostor od cca 180 cm visine dostupan za hladnjak, ledenica ili zamrzivač će uzeti dodatan prostor, nego što bi to bilo u slučaju hladnjaka bez zamrzivača.

Ipak su izbor većine, zbog praktičnosti i funkcionalnosti. Ukoliko imate odvojenu škrinju i nemate previše potrebe za još jednom ledenicom, savjetujemo da cjelokupni prostor predviđen za održavanje hrane svježom prepustite velikom ugradbenom hladnjaku bez zamrzivača.

Ugradbeni hladnjak bez zamrzivača – ovisno o predviđenom kuhinjskom prostoru može biti ujedno i najveći ugradbeni hladnjak. U prostoru od 180 cm, takav hladnjak će priuštiti obilje zdrave i svježe hrane. Osim toga, možete birati između modela koji proizvode led i to u nekoliko oblika. Postoje dodatne opcije koje možete istražiti po pitanju rashlađenosti pića (najčešće boca vina).

Dodatna stavka na koju bi se trebalo osvrnuti pri kupovini novog hladnjaka je njegov energetski razred. S obzirom da ovi uređaji rade bez prestanka, smatra ih se za velike potrošače električne energije. Najučinkovitiji ugradbeni hladnjaci su u razredu A, a najmanje učinkoviti pripadaju razredu G. Iako su hladnjaci razreda A nešto skuplji od ostalih, dugoročno će pomoći kod računa struje.