Tue. Oct 3rd, 2023
navojna vretena

 Navojna vretena (https://www.tuli.hr/navojna-trapezna-vretena-4832), u strojarstvu ih nazivaju samo vretena, je dio svakog stroja koji omogućuje promjenu gibanja u strojevima.

Vreteno je dio stroja koji izgleda poput produljenog vijka. U kombinaciji s drugim dijelovima stroja, omogućuje pretvorbu rotacijskog kretanja u linearno ili pravocrtno.

Strojarstvo je hvale vrijedna disciplina, koja je omogućila nastanak velikog broja uređaja koji nam u konačnici olakšavaju život.

Jednako tako, navojna vretena se nalaze u svakom uređaju koji danas možete kupiti.

Postoje razne vrste vretena i načini primjene, zato nemojte brzati kod kupovine.

 

Vrste i primjene za navojna vretena

Kad su u pitanju navojna vretena, možete birati između nekoliko vrsta, ovisno o tipu zadatka koji želite obaviti.

Razlikujemo:

  • trapezna
  • zupčasta
  • kuglična navojna vretena.

Ovisno o tipu vretena, razlikujemo dvije različite promjene kružnog gibanja u pravocrtno.

navojna vretena

Navojna vretena se mogu vrtjeti, uzrokujući tako da se tijelo unutar navoja giba linearno. Također se mogu gibati pravocrtno, prilikom čega tijelo unutar navoja miruje.

Kad pričamo o profilu vretena razlikujemo:

  • trapezni
  • pilasti
  • pravokutni.

Veliki strojevi koji su namijenjeni za zadatke zahtjevnije prirode koriste pravokutni profil navoja jer može prenositi znatno veće sile i uspone, te podnosi velika opterećenja.

 

Zupčasta navojna vretena

Zupčasto vreteno se koristi pomoću zupčaste letve. Za razliku od drugih vrsta, zupčasto navojno vreteno ne daje jednako precizne detalje, iako osigurava brzinu i produktivnost rada.

 

Kuglična navojna vretena

Kuglična navojna vretena imaju takav naziv zato što su kuglice smještene između navojnog vretena i matice kugličnog vijka. Kuglice smještene na ovaj način osiguravaju visoku učinkovitost, tako što stvaraju kontaktne točke između navojnog vretena i matice i na taj način prenose opterećenja.

navojna vretena

Ovo je najskuplja verzija vretena, no osigurava rad s puno manje buke, pruža potrebnu brzinu pri izvedbi i ima jako dugi rok trajanja.

Osim zajamčene učinkovitosti i preciznosti koje donose kuglična navojna vretena, imaju i tu prednost da ih se može prednapregnuti. To je omogućeno zbog uklanjanja zraka tijekom uporabe. Uklanjanje zraka ili rad bez zračnosti rezultira zavidnom točnosti i preciznosti koja nažalost nije moguća s trapeznim navojnim vretenom.

 

Trapezna navojna vretena

Visokokvalitetne navojne šipke sa čvrstim navojima nazivamo trapezna navojna vretena. Postoje desnovojna i lijevovojna vretena, iako se desnovojna puno češće koriste.

Sastoji se od matice i vretena, bez dodatnih elemenata za kontakt. Matica može biti brončana ili plastična, dok je navoj izrađen od čvrstog čelika.

Za linearno prenošenje sile u strojevima koji se mogu upravljati putem računala (Computer Numeric Control), odnosno u CNC strojevima, najčešće se koriste trapezna navojna vretena.

Takvi strojevi se koriste za obradu razne vrste materijala, što znači da svi dijelovi moraju biti kvalitetni i izrađeni od izdržljivih materijala.

S obzirom na druge vrste, trapezna navojna vretena omogućuju brži rad, cjenovno su povoljniji i podnose veće terete.

Što se tiče nedostataka, treba spomenuti veće trenje pri radu i mogućnost vibracije stroja. Bez obzira na nedostatke, i dalje su najbolji izbor vretena kad su u pitanju CNC strojevi.

Tuli.hr je najbolje opremljen web shop za sva rješenja po pitanju strojeva i zamjenjivih dijelova. Pružamo vrhunske uvjete dostave te jamčimo da ćete kod nas naći rješenje za sve vaše strojarske potrebe.