Fri. May 24th, 2024

U potrazi ste za novim računalom? S obzirom da se ne radi o svakodnevnoj kupovini, valjalo bi imati na umu što vam je od komponenti prijeko potrebno.

Vrlo je vjerojatno da ćete naići i na izraz ‘rabljena prijenosna računala’ ili ‘refurbished računala’. Odmah da otklonimo onu najgoru sumnju – rabljena računala nisu nužno rabljena. Dapače, velika većina takvih računala su dio otkazane narudžbe.

Više o tome donosimo u nastavku teksta. Što treba imati na umu pri kupnji rabljenog računala, prijenosnog ili stolnog. Također donosimo objašnjenje zbog čega ipak izabrati refurbished računala pored novih.

 

Rabljena prijenosna računala nisu nužno ‘rabljena’

Ako naiđete u dućanu elektronske opreme na izraz – rabljena prijenosna računala – to znači da za znatno manju cijenu možete kupiti novo računalo.

rabljeni laptopi

Refurbished ili rabljeno znači da je računalo:

  • vraćeno od strane kupca i samim time znači da se ne može ponovo prodati kao novo računalo
  • dio otkazane narudžbe
  • prošlo testiranja originalnog proizvođača, no nije zadovoljilo rezultatima.

Također je važno znati da refurbished računala dolaze s važećom garancijom.

Zato savjetujemo da rabljena računala uvijek kupujete od ovlaštenog proizvođača Recosi tech.

 

Posebnu pažnju treba obratiti i na…

Upravo zbog detalja kao što je garancija na uređaj, rabljena računala su sve popularniji izbor kod kupaca. Uz to, činjenica da koštaju znatno manje od originalne braće, uvelike olakšava izbor.

No, kao što je kod kupovine svakog uređaja važno znati detalje o uređaju koji kupujete, jednako vrijedi i za računalo i komponente koje su vam važne da kompjuter ima.

Svakako savjetujemo da napravite važne testove i kontrole prije same kupovine.

Kućište – možete provjeriti na brz način. Usput obratite pozornost ako su prisutne ogrebotine i drugi znakovi korištenja.

Zaslon i tipkovnica – se također mogu odmah provjeriti. Rabljena računala bi trebala imati jednako čist i neoštećen zaslon kao i novi. Kod provjere tipkovnice savjetujemo da pregledate funkcionalnost tipki.

Snaga baterije – je od velike važnosti kad je u pitanju rabljeno prijenosno računalo. Osim što predstavlja osnovnu razliku između mobilnog i fiksnog računala, snaga je nešto što nećete moći u kratkom roku provjeriti. Umjesto toga, savjetujemo da u operativnom sustavu u postavkama provjerite vrijeme trajanja baterije.

snaga baterije

Web kamera i zvučnici – provjera ovih komponenti će uzeti nekoliko trenutaka.

Softver – bi trebao biti originalan. Pitajte prodavača originalan CD kao i one koji služe za recovery sustava.

WI FI – povezivost je od velike važnosti, zato provjerite brzinu spajanja, kao i mogućnost.

Utori – za HDMI, USB, Ethernet i ostali bi trebali biti funkcionalni jednako kao i kod originala.

Cijena – je također važna komponenta, neovisno o tome što razmišljate o kupovini rabljenog računala. Savjetujemo da provjerite s nekoliko licenciranih prodavača cijenu prije kupovine.

Jamstvo na uređaj – kao što smo napomenuli već, bez jamstva nema smisla investirati u bilo koji uređaj. Raspitajte se koliko garancija traje i na koje točno komponente se odnosi.

Rabljena prijenosna računala, jednako kao i nova, bi trebala imati iste specifikacije i postavke kao i original. Nažalost, sve provjere koje možete napraviti ne jamče da će sve komponente jednako dugo funkcionirati bez problema.

Baš iz tog razloga je važno imati garanciju na uređaj, a istu možete dobiti samo kod licenciranih prodavača za rabljena prijenosna i stolna računala.